WordPress a revize

Upraveno 6 prosince, 2023 06:28

Již se Vám patrně mnohokrát přihodila situace, že jste ve WordPressu prováděli menší nebo větší aktualizaci článku a na konci jste došli k závěru, že původní verze byla lepší. Jelikož jsou takové situace zcela běžné, obsahuje WordPress funkci tzv. revizí. Stručně vysvětleno, při úpravě článku dochází automaticky k ukládání jeho starších kopií, ke kterým se lze v případě nutnosti velmi snadno vrátit. Pokud na konci úprav taková situace nastane, existuje díky této funkci možnost vrátit článek po časové ose do stavu, který existoval před započatou úpravou. Jak tedy WordPress a revize funguje?

WordPress a revize

Revize ve WordPressu vznikají zcela automaticky a to pokaždé, kdy autor webu článek publikuje, nebo upraví. Zároveň dochází k automatickému uložení revize každých 60 sekund po celou dobu úpravy. Tuto funkci dokážete ocenit hlavně v momentě, kdy na webu pracuje více lidí, kteří vzájemně zasahují do jeho obsahu. Bylo by velice omezující před každou úpravou provádět export databáze, abyste se mohli vrátit do stavu před úpravou, a ve více lidech by takové počínání bylo takřka nemožné.

Kde ve WordPressu revize najdu?

Pokud se přihlásíte do administrace WordPressu a otevřete si článek pro jeho editaci, najdete jeho revize v pravém panelu nastavení. Konkrétně se v panelu jedná o záložku “Příspěvek”. Zde je na první pohled vidět počet revizí, a po rozkliknutí můžete ihned vybrat podle časové osy tu revizi, která bude splňovat všechny podmínky, ke kterým se chcete vrátit. 

Jak je vidět z obrázků výše, tak při obnově článků pomocí revizí máte v horní části posuvník po časové ose, v dolní části naopak vidíte změny, které v článku proběhly. Postupně si takto velmi pohodlně najdete tu část, ke které se chcete vrátit a z ní poté článek obnovíte do původního stavu.

Pokud byste potřebovali porovnat dvě revize mezi sebou, stačí zaškrtnout políčko “Porovnat dvě libovolné starší verze”. Poté v časové ose přibyde jeden posuvník navíc a v dolní části obrazovky můžete porovnávat dvě revize a jejich obsah mezi sebou.

Jak výslednou revizi obnovit?

Jakmile dojdete do bodu, kdy jste s výběrem revize spokojeni, bude tlačítko “Obnovit zvolenou verzi” aktivní. Jakmile jej použijete, dojde k obnově článku do stavu v této revizi.

WordPress a revize. Má to také nějakou nevýhodu?

Ano, mají. Pokud máte web, kde je větší množství článků, dochází na takovém webu také k velkému ukládání revizí. Ty pak narůstají a samozřejmě zabírají místo v databázi. Občas je tedy dobré i přemýšlet nad tím, zda jednou za čas, v nějaké zvolené periodě, revize hromadně nesmazat. To se dá provést velmi elegantně např. pomocí pluginu Sweep.

Podrobnější návod na odstranění revizí najdete zde: Jak ve WordPressu odstranit přebytečné revize

Více článků o WordPressu

Celá kategorie je zde

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje