Důležité doplňky na Kugoo G-Booster

Upraveno 6 prosince, 2023 06:28

Jelikož již mám za sebou již několik set kilometrů na elektrické koloběžce Kugoo G-Booster, mohu s dobrým pocitem říct, že se na ní jezdí nejen velmi rychle, ale obzvláště ve městě i pohodlně. Koloběžka je v běžném městském provozu místy rychlejší na dopravu jak auto. Navíc s dojezdem od 25 do 50 km (podle terénu a zátěže) se s ní dá za den vyřídit v zásadě vše, co potřebuji. Nicméně po těch mnoha kilometrech jsem odhalil věci, které jsou dle mého názoru na koloběžce nutnost. A Kugoo G-Booster je bohužel nemá. Jaké jsou tedy důležité doplňky na Kugoo G-Booster?

Důležité doplňky na Kugoo G-Booster

Tlumič řízení

Tuto důležitou součást dávám záměrně na první místo. Jde totiž o zásadní bezpečnostní prvek, který bych doporučil ke koupi jako první každému, kdo vlastní jakoukoliv elektrickou koloběžku. Tlumič řízení nejen že vysokou měrou zamezuje rozkmitání řídítek (tzv. wobblingu), ale také podstatnou měrou zvyšuje stabilitu koloběžky. A ve vyšších rychlostech zvyšuje i pohodlí z jízdy. Při vyšších rychlostech má koloběžka tendence k rozkmitání řídítek. To je situace, která se ne vždy dá ustát a obvykle může skončit dost ošklivým pádem.

Řídítka na koloběžkách jsou úzká a kola malá. Koloběžka tedy neumí tak dobře a bez problémů kopírovat nerovnosti jako např. jízdní kolo. Velmi snadno se pak může stát, že řídítka neudržíte rovně, ty se rozkmitají a ve vyšších rychlostech je pak velmi problematické takový stav ustát bez pádu. Tlumič řízení pak jako aktivní prvek zvyšuje tuhost řízení a tomuto problému zásadní měrou zabraňuje. Při jeho ceně kolem 2000 Kč se tak jedná o doplněk, který považuji, co se bezpečnosti týče, jako nutný. Navíc, přihlédnu-li k poměru ceny koloběžky a tlumiče, tak i relativně levný.

Tlumič řízení můžete pořídit např. zde: Kugo G-booster Scooter Steering Damper Stabilizer

kugoo g-booster tlumič řízení

Hydraulické brzdy

Koloběžka je sice vybavena v základu kotoučovými brzdami, s kotouči o rozměru 140 mm jak na zadním, tak i předním kole, nicméně brzdiče samotné jsou mechanické. To znamená, že mezi brzdičem a pákou brzdy je ocelové lanko, které ovládá čelisti s destičkami. Originální brzdy mají navíc pouze jeden pístek a destička blíže kolu je pevná. V reálu tak koloběžka brzdí pomocí vnejší destičky, kterou pístek přitlačí na kotouč a ten se poté opře o druhou destičku blíže u kola. To má dva neduhy. Prvním je podstatně nižší brzdný účinek a tím druhým je mnohem větší síla, kterou musíte vynaložit na zmáčknutí brzdové páky, aby koloběžka zastavila.

Brzdy jsou poslední věc, kterou chcete řešit v rychlostech kolem 60 km/h, na stroji, který i s jezdcem váží více jako 100 kilo. Hydraulické brzdy tyto neduhy velmi dobře řeší. Za prvé mají více jak jeden pístek a za druhé jsou čelisti s brzdovou pákou spojeny brzdovou hadicí, která je napuštěná speciálním olejem. Tlak na destičky tak vyvíjí kapalina, nikoliv ocelové lanko, které je nutné silou brzdové páky stáhnout. Nejen že je takové brždění pohodlnější, ale také mnohem více efektivní. S cenou se takové brzdy opět pohybují na hranici kolem 2500 Kč. Brzdy jsou navíc doplněny senzorem pro zmáčknutí brzdové páky, který odpojí výkon motoru při brždění. Destičky je možné také koupit s pasivním chlazením pro lepší odvod tepla, které při brždění vzniká.

Hydraulické brzdy můžete koupit např. zde: NUTT hydraulic brakes for Kugoo G-Booster

hydraulické brzdy pro kugoo g-booster

Zadní blatník

Poslední doplněk, který už není ryze bezpečnostního charakteru, ale dělá jízdu na koloběžce mnohem příjemnější je přídavný blatník zadního kola. Pokud je po dešti, nebo např. během jízdy začne pršet, plní originální zadní blatník funkci spíše estetickou. A i to dělá špatně. Výsledek takové jízdy je, že jste na konci špinaví od bot až po kapuci. Jelikož v zdaní vidlici jsou připravené dvě díry se závitem přímo pro další blatník, není nic jednoduššího, než ho dokoupit a na koloběžku přidat. Instalace zabere doslova pár minut a efekt je k nezaplacení.

Zadní přídavný blatník můžete koupit např. zde: Rear fender for Kugoo G-booster

blatník_kugoo

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 5 / 5. Počet hlasování: 1

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje