Jak provést zálohu MySQL databáze pomocí nástroje phpMyAdmin

Upraveno 6 prosince, 2023 06:29

Pokud jste majiteli webové stránky, mezi jednu z nejzákladnějších věcí, kterou byste měli mít vždy na paměti je zálohování obsahu svého webu. Webový obsah se obvykle skládá ze dvou částí. Jsou to data uložená na FTP (obvykle obrázky, php či ASP skripty, CSS a pod.) a data uložená v databázi (obsah článků a stránek, nastavení systému, uživatelé a jejich hesla ….). Pojďme se tedy podívat, jak provést zálohu MySQL databáze pomocí nástroje phpMyAdmin.

Tento nástroj patří mezi běžné dostupné napříč prakticky všemi poskytovateli webhostingu a záloha databáze nezabere opravdu nijak dlouhý čas. Naproti tomu může včasné provedení zálohy ušetřit komukoliv nejen mnoho času, ale leckdy i mnoho peněz. 

Jak provést zálohu MySQL databáze pomocí nástroje phpMyAdmin

V první řadě budete potřebovat od svého poskytovatele webhostingu dvě důležité informace. Tou první je URL adresa rozhraní pro správu databáze (phpMyAdmin) a to druhou budou samotné přístupové údaje k databázi (jméno, login, server a heslo).

Provedení zálohy MySQL databáze

  1. na webovém rozhraní, které Vám sdělí poskytovatel webhostingu, se pomocí přihlašovacích údajů přihlaste do své MySQL databáze
  2. v horním menu klikněte na odkaz “Databáze” a poté na svou databázi
  3. v horních záložkách klikněte na “Export
  4. ponechte zde volbu “Rychlý” a formát SQL a klikněte na “Proveď

Nyní se vytvoří záloha, kterou si uložte na bezpečné místo k dalšímu použití (svůj počítač, Google disk, Onedrive ….).

Jak provést zálohu databáze tak, aby byl soubor komprimovaný a výsledná záloha tedy zabírala méně místa?

Postup je naprosto stejný jako u první varianty, popsané výše. Pokud však chcete, aby byl výsledný soubor komprimovaný, liší se postup až u bodu 4. Zde již nezvolíte volbu “Rychlý” ale “Vlastní“. Nejprve označíte všechny tabulky databáze, které chcete zálohovat a poté, v poli komprese již můžete zvolit metodu, kterou bude výsledná záloha komprimovaná. Výsledný soubor zálohy tak bude podstatně menší a bude zabírat méně prostoru na úložišti.

záloha MySQL - komprimace

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje